Semínka na klíčení jezte v rozumném množství

Každý živý organismus udržuje ve svém těle přirozenou rovnováhu, jinak by nemohlo nic přirozeně fungovat. Lidské tělo není výjimkou. Týká se to veškeré činnosti a markantní je tento jev např. při sportu, kdy pouze trénovaný jedinec zvládne provést fyzický úkon. Tréninku se ovšem podrobuje dlouhodobě, postupně zvyšuje tréninkové dávky a zlepšuje tak svou výkonnost.
jídlo s řeřichou

Koncentrovaná superpotravina

Podobně je tomu i ve stravě. Nelze přejít skokem na jiný typ stravovacího režimu a převrátit ze dne na den svůj metabolismus. To se vztahuje i na rostlinné klíčky https://www.nakliceno.cz/seminka-na-kliceni/, zpočátku je konzumujeme po velmi malých dávkách, zhruba dvě čajové lžičky za den, později až dvě polévkové lžíce denně. Jde totiž o velmi koncentrovanou superpotravinu doslova nabitou cennými biologickými látkami a tělo si na takové množství musí postupně navyknout.
porcelánová miska

Jak je konzumovat

Lidé s oslabeným trávením by měli začínat velmi opatrně a zpočátku raději po tepelné úpravě. Jinak je lze pojídat v syrovém stavu, což přinese tělu největší užitek. Postarají se o to speciální živé enzymy uvnitř klíčků.
Můžete jimi přizdobit i zeleninové saláty, velmi chutné jsou v pomazánkách a přesnídávkách formou kefírů a bílého jogurtu. Můžete jimi posypat i chléb namazaný pomazánkovým máslem nebo tvarohovým sýrem typu gervais.
Lépe stravitelné jsou i ve formě zeleninových šťáv a koktejlů, pamatujte pouze na množství, které by nemělo překročit čajovou lžičku na 3 dl zeleninové šťávy.
Tepelně zpracované se hodí do polévek, omáček, nádivek, zeleninových pyré.

Co lze klíčit

Z obilovin všechny středoevropské druhy – ječmen, žito, pšenici, oves, pohanku a proso (jáhly). Z luštěnin čočku a hrách – a to pouze celé plody, nikoli půlené nebo loupané. Dále cizrnu a fazole, ty ovšem pouze mungo a adzuki – velké druhy jsou v syrovém stavu jedovaté. Z olejnatých semínek nejčastěji sezam, slunečnici a hořčici. Konzumovat lze také v této podobě zeleninu, např. semena brokolice, červené řepy, ředkvičky, dokonce i bazalku nebo pískavici řecké seno.