Proč dát přednost paprice, vypěstované v Maďarsku

Když zamíříte do Maďarska v letním období, jedna z prvních věcí, co vás zaujme, jsou rozsáhlé roviny, poseté zemědělskými plodinami. Velmi často tu zahlédnete rostoucí slunečnice, něco takového, v takovém rozsahu, se vám nepoštěstí na našem území. Může za to Velká dunajská nížina, která zasahuje převážně do Maďarska a Srbska a zčásti do Chorvatska a Rumunska.

Když se zadíváte pozorně do mapy, zjistíte, jak rozsáhlá oblast to je, a že právě Maďarsko je jednou z mála evropských zemí s výraznou převahou nížin. Ve spojení s geografickou polohou a velmi úrodnou půdou jde o oblast nesmírně výhodnou pro zemědělské účely.

rostoucí paprika

V Maďarsku se daří ovoci a zelenině, obilovinám i luštěninám, nejvíce se tu pěstuje kromě zmiňovaných slunečnic i pšenice, kukuřice, rajčata, česnek, jablka, brambory, vinná réva a dokonce i tabák. Ovšem tuto zemi si mnozí z vás spojují s paprikami.

Kde koupit maďarskou papriku, je otázkou, zda ji chcete využít čerstvou, nebo v podobě koření. Ty čerstvé si nejlépe dopřejte přímo v období sklizně, přímo na místě, například v některé z mnoha tržnic, kupříkladu na dovolené, kterou se rozhodnete trávit na pobřeží Balatonu.

paprika v podobě koření

Paprika mletá jako koření se k nám dováží a je v prodeji ve specializovaných obchodech. A proč právě papriku z Maďarska a proč jí dát přednost?

Slunce – sluneční svit v této oblasti je vydatný a právě slunce umocňuje využití všech živin, které rostliny čerpají z půdy a z ovzduší. Něco jiného je vypěstovat papriku ve skleníku a něco jiného je ji sklízet přímo tam, kde na ni svítí slunce jako přirozený zdroj světla a energie.

Mimořádně kvalitní půda a teplo – v okolí Dunaje se vyskytuje tzv. „phaozems“ neboli „feozem“, je velmi prodyšná s vysokým obsahem živin a spolu s velmi teplým létem umožňuje dobrý růst rostlin. Kupříkladu se tento typ půdy vyskytuje i v Texasu, kde se pěstuje ve velkém bavlna, anebo v Argentině pro pěstování pšenice a kukuřice.